Çocukta dil gelişimi, kullandıkları kelime sayısı ve kendini ifade etmedeki başarıları, aile yaklaşımlarıyla ilişkili olduğu ve ev içindeki tutumların sözel iletişim becerilerine etki ettiği görülmektedir. Bu durumda, çocuklarda dil gelişimi ve konuşma becerilerinin olumlu gelişmesi için ailenin dikkat etmesi gereken noktalara değinmek gerekir.
Hemen hemen her konuda olduğu gibi konuşma şekli ve telaffuz konusunda da çocukların sıklıkla yetişkinleri ve çevredekileri model aldığı görülür. Bu nedenle çocukla konuşurken ya da çocuğun duyabileceği şekilde konuşurken oldukça dikkatli olmanız gereklidir.
Çocuğun yanlış söylediği bir kelime tekrar edilmemeli, yerine doğru şekli söylenmelidir. ‘’Otur’’ yerine ‘’Otuy’’ , ‘’Süt’’ yerine ‘’Füt’’ gibi telaffuzlar ilk başta kulağa sevimli gelebilir. Ama ufaklığın dilinin bize yetişmesi gerekiyor, bizim dilimizin ufalması değil. Bu konuda, çocuğu her seferinde uyararak ve düzelterek değil, her fırsatta doğru olan şeklini söyleyerek yapılmalıdır.
Çocuklar 2 yaşından itibaren iki kelimelik cümleler kurmaya ve kendini ifade etmeye başlar. Bu süreçte çocuk anlatmak istediği zaman onun yerine konuşmak, onu sürekli tamamlamak, cesaretini kıracak şekilde jest ve mimiklerle düzeltmek gibi dil gelişimini etkileyen faktörler olumsuz bir süreç yaratır, mümkün olduğunca yüreklendirecek şekilde coşkuyla ve sabırla konuşması desteklenmelidir.
Kitap okumak dil gelişimi ve kelime öğrenilmesi için oldukça etkilidir. Kitap sevgisi ne kadar erken kazanılırsa, sonrasında okuma kültürü ve kendini ifade etmede rahatlık o kadar kolay olur.
Konuşma taklitle öğrenilir, bu nedenle çocuklarımızla konuşmalıyız. Daha küçük anlamaz diye düşünmeden düzenli olarak sohbet edin. Çocuğunuz belki kendini tam anlamıyla anlatamaz ama anlar. Çocuğun konuşmasını geliştirmek için dil gelişimini destekleyen oyunlar da tercih edebilirsiniz.
İletişimde söylenen sözler kadar etkili olduğunu bildiğimiz beden dilinin, çocuğun konuşma becerilerinin gelişmesinde de etkisi bulunmaktadır. Sözel olarak ifade edilen bir durumun mimik ve jestlerle de desteklenmesi, hem anlatılan durum/nesne/harekete dikkat edilmesini sağlar hem de işaret edilen durumu somutlaştırarak çocuk için anlamlı bir hale gelmesine yardımcı olur.
Çocuğun konuşmaya teşvik edilmesi ve daha ayrıntılı bir şekilde kendini ifade etmesi için, sohbet sırasında sık sık soru sorulması oldukça önemlidir. Cevabı Evet ya da Hayır’dan ibaret olmayan, seçenekleri bulunan ve fikir yürütmeyi sağlayan sorular konuşma becerilerini geliştirmeye yardımcı olur.
Çocukların dil gelişimi aşamalarına göz atın, genel gelişim seyrini inceleyin. Ancak bu aşamaların tam belirtildiği sırayla ve belirtildiği aylarda olmasını beklemeyin. 17 aylık bebek dil gelişimi ile 21 aylık bebek dil gelişimi her çocuk için aynı olmayabilir. Bu nedenle her çocuğun dil gelişim evrelerinin farklı olduğu, pek çok bağımsız değişkenden etkilendiği ve her çocuğun gelişiminin kendi içinde değerlendirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Tuğçe Acaröz OĞUZ – Çocuğunuzu Anlamak
Makelemiz 63 okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden 5 puan almıştır.